PRO Business MS

Accounting and Finance

Највредните компании во 2022 година

Највредните компании во 2022

За највредните компании 2022 година беше обликувана од незгодни макроекономски ветрови. Билиони долари во јавно поседуваните компании беа избришани на берзите, довербата на инвеститорите се намали, а цените ги скратија џебовите на потрошувачите.

Генерално, многу од најголемите светски компании доживеаја остар пад на пазарниот удел. Сепак, неколку компании од клучните сектори имаа позитивен раст во текот на годината.

КОЈА ОД НАЈВРЕДНИТЕ КОМПАНИИ ПРЕТРПЕ НАЈПОВЕЌЕ

Акциите на Apple (AAPL) завршија во вторникот со пад од речиси 4 отсто откако извештајот покрена загриженост за побарувачката на потрошувачите за неговите производи. Никеи објави дека Apple (AAPL) неодамна известил неколку добавувачи да направат помалку делови за некои од неговите најпопуларни уреди за првиот квартал, вклучувајќи ги AirPods, Apple (AAPL) Watch и MacBooks.

Како и другите технолошки компании, Apple се бори во синџирот на снабдување но и со  загриженост дека стравувањата од рецесија би можеле да влијаат на трошењето на огласувачите и потрошувачите, вклучително и за поскапи производи како што е iPhone.

Следниот инфографик на „Вижуалкапиталист“ (VisualCapitalist) според податоците од крајот на минатата година ги прикажува најголемите компании во светот, користејќи податоци од Companiesmarketcap.com.